Новини

Сьогодні в Червоноградській РВА говорили про грантові програми на розвиток підприємництва та програми підтримки аграрного сектору





Сьогодні в адміністрації відбулася робоча зустріч з аграріями та представниками громад Червоноградського району, говорили про грантові програми на розвиток підприємництва та програми підтримки аграрного сектору.

На початку зустрічі начальник Червоноградської РВА Андрій Дяченко вручив подяки колективам фермерських господарств за сумлінну працю на продовольчому фронті та забезпечення стабільності і впевненості у  майбутньому України. Зокрема : колективу фермерського господарства Хомяк С.М, колективу фермерського господарства Тендеряка В.Ф., колективу фермерського господарства «Агро Бізнес», колективу фермерського господарства « Амарант-Захід», колективу «СФГ Федини В.Р ФОП Федина Володимир Романович», колективу СФГ «Холодний сад» ФОП Костюка Любомира Романовича.

«Всупереч війні та важкій ситуації, яку зараз переживає держава, тішить, що українська земля і надалі  обробляється працьовитими руками наших фермерів», - зазначив Андрій Дяченко.

Далі Тетяна Гетьман - директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА (ОВА) розповіла присутнім про грантову програму підтримки бізнесу "єРобота", яка стартувала 1 липня.

Отож.

Які гранти на розвиток бізнесу можна отримати від держави?

В чому відмінність кредитної і грантової програми?

Кредити бізнесу зараз складно і болісно брати. І його треба повертати в повному обсязі, сплачуючи відсотки. А грант є безповоротним. В цій програмі є багато плюсів: стимулювання розвитку бізнесу, його легалізація і реєстрація, створення нових робочих місць. Щоб подати заявку, треба бути фізичною або юридичною особою-підприємцем. Робиться це через "Дію": пишеться заявка, прикріплюється бізнес-план, підписується електронним ключем і надсилається. Посилання додаємо https://diia.gov.ua/

Так бажаючі започаткувати власну справу можуть отримати мікро гранти в сумі 150,0 тис. грн при умові створення одного робочого місця і до 250,0 тис. грн при створенні двох робочих місць. Для діючих суб’єктів господарювання в аграрній галузі гранти передбачені на розвиток тепличного господарства,  фруктових і ягідних садів та виноградників.  Гранти на побудову теплиць надаються у розмірі до 7 млн грн, для тих хто планує закласти плодово-ягідні культури, передбачається град в сумі до 400,0 тис. грн співфінансування в залежності від виду культури, яка буде висаджуються.

Директор Львівського обласного центру зайнятості  Василь Барилюк наголосив, що урядові грантові програми покликані створити нові робочі місця в області, в тому числі для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Керуюча Сокальським відділенням АТ Ощадбанку Світллана Ксьонжик розповіла присутнім про стан верифікації поданих заявок на грантові програми.

Також під час заходу розкрито основні аспекти земельних відносин, зокрема, в умовах воєнного стану та впровадження Державного аграрного реєстру.

Тішить, що директором департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Тетяною Гетьман відзначено Червоноградщину одну з кращих щодо загосподарювання земель у воєнний стан. А саме понад 26% (2574,3 га) площі від укладених угод по області (9583,2 га) передано в оренду сільськогосподарським підприємствам територіальними громадами Червоноградського району. При чому, слід відзначити, що така передача відбулася усіма громадами нашого району.

Слід наголосити, що в умовах воєнного стану, передача земель в оренду відбувається за спрощеною процедурою строком до одного року. без проведення аукціонів
 
З порядком надання грантів можна ознайомитись за посиланням:
постанова КМУ від 21.06.2022 №738  ttps://cutt.ly/tZDFMUY
наказ мінагрополітики від 12.07.2022 №447  https://document.vobu.ua/doc/13926